Jak se daří luxusní restauraci na D1?

Koncem roku se otevřela na nejfrekventovanější české dálnici D1 nová restaurace Signature, které stačilo půl roku na to, aby se o ní začalo mluvit nejen jako o té, která vznikla na místě, kde od devadesátých let stálo torzo rozestavěné budovy tyčící se nad déjedničkou u sjezdu na Popůvky. Od podzimu si Signature našla širokou klientelu, a to překvapivě nejen z řad řidičů D1.

 

 

1jpg5.jpg

Návrh interiéru pochází z dílny architekta Pavla Kříže.

 

Stojí nad dálnicí pár minut od centra Brna, ale projíždějící auta uvnitř neslyšíte.
V recenzích se o restaurantu Signature píše, že vyrostl z mechu a týkového dřeva, což platí do slova, neboť dominantou interiéru je skandinávský mech zasázený do týkových „stromů“ a mechových koberců, což kontrastuje s výhledem na pulzující dopravní tepnu. Povedený interiér pochází z dílny architekta Pavla Kříže. „Pavlovu práci jsme dobře znali, líbila se nám, ale přesto to zabralo rok a půl, než byl návrh hotový,“ shodují se oba majitelé Signature Jiří Lešikar a Lumír Sendrei.

 

2jpg6.jpg

Hovězí consommé z oháňky, zastřené vejce, křen, morek za 149 Kč

 

 

Oba Moraváci mají zkušenost s kvalitním pohostinstvím (Jiří pracoval v pražském Sohu). Poznali se před lety v Zaječí při degustaci vína a od té doby jsou přáteli. Víno je srdeční záležitostí sommeliéra Lumíra Sendreie, což je znát na vinotéce v Signature, která čítá na 400 lahví v cenové relaci od pár set korun až po desetitisíce. „Lahve si jezdíme osobně vybírat k jednotlivým vinařům a také do oblasti Champagne,“ ujišťují majitelé, kteří už v restauraci během relativně krátké doby jejího fungování měli možnost k jídlu několikrát otevřít i lahev přes třicet tisíc. Nejde ale o typ restaurace, kde za jídlo necháte výplatu. Jídla od šéfkuchaře Pavla Veltruského, který vařil pro tříhvězdičkovou michelinskou restauraci ve Velké Británii či pro hollywoodské hvězdy, se cenově pohybují někde kolem tří stovek za porci a dezert přes stovku. „Nejsme příznivci kuchyně, kdy najdete na talíři malý kousek jídla ve stylu ,kostky ve skluzu´. U nás se dávají poctivé porce,“ shrnuje Jiří Lešikar.

 

3jpg3.jpg

Šéfkuchař Pavel Veltruský vařil i herečce Julii Roberts.

 

 

U obou majitelů je znát, že pro restauraci dýchají, což se na výsledku projeví. Původně byli cílovou skupinou řidiči D1 a hosté hotelu Victory a sousedícího Casina. Do Signature ale začala přijíždět klientela z Brna, která se rychle adaptovala na stálou klientelu. „Přečetla jsem si o nich článek, pak jsem na facebooku uviděla pozvánku na rodinný oběd v neděli. Už jsme tu podruhé a moc se nám to líbí,“ říká maminka Ria, která dorazila s partnerem a čtyřletou dcerkou na akci nedělní brunch. Ten restaurace pořádá jednou měsíčně v neděli. „Máme plno, je dobré si zavolat předem a stůl si rezervovat,“ doporučuje Lumír Sendrei o obědu s programem pro celou rodinu.

 

4jpg2.jpg

S majiteli Jiřím Lešikarem (vlevo) a Lumírem Sendreiem se v Signature potkáte často.

 

 

Dětem se věnuje několik animátorek, upečou si vlastní pizzu a tyčinku, udělají si indiánskou čelenku a vestu a dobře se u toho s rodiči najedí. A samozřejmě u toho nechybějí ani majitelé s indiánskými pírky na hlavě. „Jen ten mech dostává u rodinných brunchů zabrat, musíme děti víc hlídat,“ smějí se majitelé. O mech se totiž musí pečlivě starat, sice má být živ z vlhkosti vzduchu, ale v místnosti není dost potřebné vlhkosti, a tak se musí mech každou noc kropit. Až tedy opět jednou uvíznete v koloně na D1 a začne vám kručet v břiše, nenechte se odradit nápisem Casino a zajděte si do vedlejších dveří obalit nervy silným hovězím vývarem a dobrou kachnou.

 

5jpg.jpg

Obědy s programem pro děti pořádají jednou měsíčně v neděli.

 

banner_predplatne_clanek

 

Markéta Smílková, foto Mikuláš Gottwald, Daniel Truhlář a archiv Signature

Aktuální vydání
XANTYPA 12/17

XANTYPA XANTYPA 12/17

Obsah vydání

Inzerce
banner_predplatne